Markermeer
Verzekerd van een superdag!
Een tocht op het Markermeer zoals je niet eerder hebt meegemaakt.
Bekijk onze activiteitenAltijd iets te zien
Het Markermeer, vroeger onderdeel van de Zuiderzee, is het speelveld van CAT. Het prachtige meer is gelegen tussen Noord-Holland en Flevoland en grenst aan het IJsselmeer (waar we tijdens meerdaagse tochten ook graag varen). Een gedeelte van het meer is onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land: de beschermde status zorgt voor behoud van de prachtige flora en fauna en het schone (zwem)water. De Marker Wadden is een uniek natuurgebied in ontwikkeling. Een natuurparadijs voor vissen en vogels en een heerlijk recreatie-eiland; met uitkijktorens, wandelroutes en vele strandjes.
Op het water is altijd iets te zien: de prachtige natuur, vaartuigen, vergezichten en herkenningspunten waaronder het Paard van Marken (de vuurtoren uit 1839). Langs het Markermeer liggen diverse historische dorpjes waaronder Muiden, Edam, Volendam en Marken. Een bezoek aan een van deze plaatsen is gemakkelijk te combineren met een dagtocht op het water.
Op het Markermeer kom je tot rust!

Fort Pampus; de parel van het Markermeer
Zo’n 30 jaar geleden lag Pampus er nog verloederd bij. Het forteiland was leeggeroofd, had al zijn glans verloren en er was weinig hoop op een glorieuze toekomst. Gelukkig keerde het tij en kwam het voormalig verdedigingsbolwerk in handen van een stichting die het fort flink onder handen nam. Met grijpkranen en bulldozers werd al het puin verwijderd, waardoor de gangenstelsels en fortkamers weer toegang boden. Besloten werd dat de ‘Almere kant’ van fort Pampus intact zou blijven, maar de ‘Amsterdam kant’ kreeg een metamorfose. Er kwam een multimediale route vol video- en geluidseffecten die de geschiedenis van Pampus tot leven bracht: de Pampusroute.
Als je vanuit de lucht naar deze verdedigingslinie kijkt, snap je hoe vernuftig het allemaal bedacht was en waarom deze stelling de UNESCO status van Werelderfgoed heeft verworven.
Aanmeren
Aan de zuidzijde van het eiland zijn twee steigers waar afgemeerd kan worden. Ergens anders aanleggen is niet toegestaan en gevaarlijk. De fortwachters van Pampus helpen graag met het vinden van een veilige plek in de haven.

copyright foto/photo Siebe Swart


Muiden
Muiden is een stad en heeft alles wat een dagje uit zo aangenaam maakt. Je kunt er slenteren door historische straatjes, rondneuzen in gezellige winkeltjes, genieten van het zonnetje op een van de vele terrassen en je ogen uitkijken naar prachtige schepen die de imposante zeesluis binnenvaren. Als je Muiden bezoekt moet je zeker een kijkje nemen in het Muiderslot. Het kasteel ligt aan de monding van de Vecht, bij het IJmeer. De Toren en Ridderroute in het kasteel voert je door de middeleeuwse burcht van graaf Floris V, bouwheer van het Muiderslot. Je kunt een audiotour doen en er zijn rondleidingen. Voor kinderen is er een interactieve speurtocht met als spetterend sluitstuk een virtuele ridderslag. De vesting toont zeven eeuwen verdedigingswerken. Ook de tuin en de valkenier zijn een bezoek meer dan waard. Meer informatie over het Muiderslot vindt u op www.muiderslot.nl.
Uitdam
Uitdam is een klein dorpje, met een inwoneraantal tussen de 160 en 190 inwoners. Vanwege de kleine kern wordt het ook wel geduid als een gehucht. Het dorpje heeft echter wel een eigen kerk. De huidige kerk dateert uit 1937 en is een stolpkerk. De oudste Hervormde Kerk dateerde uit de 17e eeuw maar werd in 1836 gesloopt. De nieuwe kerk werd geopend in 1843 maar werd alweer gesloopt in 1903, waarna uiteindelijk de huidige kerk werd gebouwd. Het orgel van de kerk werd door de firma Flentrop Orgelbouw uit Zaandam in 1982 gebouwd. De hoofdkern van Uitdam is gelegen aan Uitdammer Dorpstraat tegenover het Uitdammer Die, maar er is ook bewoning in het buitengebied.

Volendam
Een bezoek aan Volendam begint meestal met een wandeling langs De Dijk, de belangrijkste haven boulevard, een levendige winkelstraat en residentiële straat. Aan de ene kant heb je de werkende trawlers en vissersboten, die nog steeds de levensader is voor zo velen in het gebied. Anderzijds kan je de traditionele houten gebouwen en huizen bewonderen. Gebruik je tijd in het vissersdorp om de vers gevangen zeevruchten te proeven in een scala aan gezellige cafés en restaurants.

Marken
Wie naar Marken gaat, kan de kleine houten huizen niet over het hoofd zien. Tot in de zeventiende eeuw bouwden de bewoners hun huizen op terpen, die ze zelf ‘werven’ noemden. Dit was een bescherming tegen overstromingen. Daarna gingen de bewoners huizen op palen bouwen. Sinds de bouw van de Afsluitdijk heeft het eiland niet meer te kampen met overstromingen, maar de typische huizen zijn gebleven. Daarnaast is een bezoek aan de Klompenmakerij zeer de moeite waard, evenals een bezoek aan het Marker Museum, met een tentoonstelling over de klederdracht.
Marken is een klein eiland dat u moeiteloos te voet kunt bezoeken. Inclusief de dijk is de omtrek van het eiland ongeveer 9 kilometer. Vergeet niet om ook een bezoek te brengen aan het ‘Paard van Marken’. Deze vuurtoren uit 1839 werkt nog steeds. Het is een echte schoonheid; de witte toren met de rode kap is een geliefd foto-object.
Monnickendam
De kleine visserij-industrie van Monnickendam gaat terug tot de Nederlandse Gouden eeuw, waarbij de locatie een ideaal toegangspunt was tot de drukkere steden als Alkmaar en Purmerend. Gedurende deze tijd werden verschillende scheepswerven en smokehouses gebouwd, die vandaag de dag nog steeds in bedrijf zijn. Het gebeurt vaak dat je tijdens een wandeling door de schattige straatjes van de stad en langs de prachtige haven een vleugje verse paling opvangt die wordt gerookt. Nog beter om deze verse paling zelf te proeven in één van de vele gezellige restaurants.
In Monnickendam zal je worden getroffen door de oude wereldse schoonheid van de stad. Wandelen langs de haven en je zal vissersschepen, de eeuwenoude, goed bewaarde monumenten en oude architectuur zien. Bezoek bv. de Grote of Sint-Nicolaaskerk, een 15e eeuwse bakstenen kerk gebouwd in gotische stijl en de Waterland Museum Speeltoren, die is gekoppeld aan een statige klokkentoren.


Edam
Edam, een aantrekkelijke stad die méér biedt dan kaas. Historische gevels, kades met bomen langs het water en een goed bewaard geheim: de rust op korte afstand van de hoofdstad Amsterdam.
Edam heeft de status van beschermd stadsgezicht. De gemeente Edam-Volendam telt daarnaast 202 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister en meer dan 64 gemeentelijke monumenten. De gidsen kunnen er meer over vertellen.
Net buiten het centrum ligt het Fort bij Edam, onderdeel van de Stelling van Amsterdam en grenst bijna aan de Beemster, beide Unesco Wereld Erfgoed.
Het overzichtelijke centrum biedt een ruim aanbod aan goed gespecialiseerde winkels, gezellige terrassen en een keur aan bezienswaardigheden. Een speciale vermelding verdient de grootste Hallenkerk van Europa met haar schitterende gebrandschilderde ramen en, het Edams Museum – één van de oudste musea van Nederland.
Hoorn
Hoorn moet je echt een keer zien, horen, proeven en voelen! Het verleden van de machtige Verenigde Oost-Indische Compagnie, die in de 17e en 18e eeuw met zijn prachtige schepen handelsbetrekkingen onderhield met Aziatische landen, kom je nog overal tegen. Dat geeft de stad zijn bijzondere sfeer.
De geschiedenis zie je niet alleen in het oude centrum, maar natuurlijk ook aan de haven. Het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. De zeilen worden gehesen, het dek gezwabberd en je ruikt nog bijna de specerijen die de VOC meenam van zijn reizen uit het Verre Oosten. Uiteraard kun je hier uitermate goed op een terrasje zitten; er is tenslotte genoeg te zien op en rond het water.


Enkhuizen
De geschiedenis van de Verenigde Oostindische Compagnie, kortweg VOC, is in Enkhuizen nog duidelijk zichtbaar. De VOC was in de 17e en 18e eeuw de grootste handelsonderneming ter wereld die met zijn prachtige schepen naar Aziatische landen reisde om handel te drijven. Door de gunstige ligging aan het IJsselmeer was het aantrekkelijke om hier een ‘Kamer’ van de VOC’ te vestigen. De Drommedaris, de verdedigingstoren aan de haven, en het centrum met de historische panden herinneren nog aan deze welvarende tijd.
Vanzelfsprekend kan de watersporter hier zijn hart ophalen. De moderne jachthavens zijn van alle gemakken voorzien en een uitstapje naar het centrum is zo gemaakt. Het is dan ook niet zo gek dat veel schepen van de bruine vloot hier hun thuishaven hebben.
Marker Wadden
De Marker Wadden is een uniek natuurgebied in ontwikkeling. Een natuurparadijs voor vissen en vogels en een heerlijk recreatie-eiland; met uitkijktorens, wandelroutes en vele strandjes, waar je ook kan zwemmen. Je kunt hier uren lang genieten, wandelen, vogels kijken en ontspannen!
Wandelen
Vanaf de haven kun je het eiland verkennen via verschillende wandel- en vlonderpaden met een totale lengte van 12 kilometer. Je kan ook direct naar het strand achter de haven of wandelen naar het Noordstrand; een wandeling van ongeveer 3 kilometer. Een deel van de paden is geschikt voor rolstoelgebruikers.
Vogels kijken
Langs de paden liggen drie vogelkijkhutten: de Aalscholver, de Lepelaar en de Duikeend. Neem een verrekijker mee en geniet van de vele vogels zonder ze te verstoren.
Strand
Geniet van het uitgestrekte strand op Marker Wadden. Zwemmen is mogelijk, maar wel op eigen risico en alleen toegestaan bij de stranden.
Horeca, paviljoen
Sinds 2020 is er kleinschalige horeca en kan je het nieuwe eilandpaviljoen bezoeken. Er zijn altijd eilandwachters aanwezig die meer informatie kunnen geven en soms ook een rondleiding.